Ett levande jordbruk är bra för den biologiska mångfalden (foto privat)

Anettes barn får Svensk mat som specialkost i skolan

jag

Anette Gustawson är engagerad ekobonde (foto privat)

Idag har jag en gäst på besök på bloggen. Anette och jag träffades i samband med en skolmatsdebatt i Almedalen för ett par år sedan och hon är en oerhört engagerad och hängiven ekobonde som brinner för Svensk mat. / Cecilia Blidö

Jag heter Anette Gustawson, är en ekologisk mjölkproducent i Billinge, Norrtälje. Jag brinner för  svensk livsmedelsproduktion och är fruktansvärt trött på dubbelmoralen i offentliga upphandlingar!

Jag är uppvuxen i Sandviken i ett vanligt villaområde, jag tyckte bönder luktade illa och att mat bara var något som skulle gå snabbt o lätt och vara billigt. Vad hände sen? Av en slump hamnade jag på naturbruksgymnasiet i Nytorp, ville bli smådjursvårdare,  jag hade koskräck och höll på att dö av all lukt! Men sen råkade jag av en slump se in i en kossas ögon, där och då insåg jag att jag var förlorad, det var kor som skulle komma att bli mitt liv.

Nu dryga 20 år senare, sitter jag med man och 2 söner på 15 o 12 år och ca 135 mjölkkor.  Mannen Jacob var ju så piffigt från en mjölkgård, så vi har utvecklat hans föräldragård vidare, byggt nytt och expanderat. Jag är verkligen lyckligt lottad. Kor är ju bara så fantastiska arbetskamrater. Om jag tar hand om dem på bästa sätt så ger de mig den fantastiska råvaran mjölk, de ger mig kött, de ger mig naturvård som ger öppna landskap, som ger biologisk mångfald. Och sist men inte minst de ger mig kärlek på jobbet varje dag.

I vuxen ålder har även jag kommit underfund om vilken otrolig påverkan maten som vi stoppar i oss har på vår hälsa, vår välfärd, vår nationalekonomi , vår miljö, vårt klimat och våra barns framtid.

För några år sedan beviljades våra söner svensk mat som särkost i skolan pga. etiska skäl, något som väckte debatt på riksnivå. Vi ansökte just om detta då vi kände oss otroligt frustrerade att varje dag år ut o år in gå ut och sköta om våra djur och våra marker enligt världens strängaste djurskyddslag och en av världens strängaste miljölagstiftningar, sedan åkte barnen till skolan, där blev de serverad mat som vi skulle blivit polisanmäld för om vi hade producerat på likvärdigt sätt. Politiskt satta lagar och politiskt styre över offentliga upphandlingar, detta är dubbelmoral utan dess like.

Det har hänt jättemycket i Norrtälje kommun efter detta, vi har fått nya riktlinjer som ska uppmuntra till att upphandla enligt miljöstyrningsrådets baskrav, vilket i sig innebär mer svenskt, vi kommer inom kort få en kostpolicy, något jag sett att det har stor betydelse för framtida upphandlingar, så jag ser med glädje och förhoppning fram emot nästa upphandling. Politik tar bara lite tid, tyvärr, man får bara inte ge sig och ingenting är omöjligt.

När vi startade upproret var vi ca 5500 mjölkbönder i Sverige, det var 2012, nu idag är vi ca 4000 st.

Tillökning (foto privat)

Rent krasst så innebär detta faktum att vi ser mer och mer igenväxt mark, den biologiska mångfalden hotas. Nötkreatur är de som bevara vår hagmarksbeten bäst, det har ett gynnsamt betande jämfört med tex häst. Betade hagmarker fungerar även som kolsänkor då gräsets rötter lagrar in kol när det betats av. I den biologiska mångfalden finns våra pollinatörer, de som befruktar och upp förökar våra grödor, utan pollinatörer hotas mänskligheten.

Vi kommer se en brist på svenskt kött, då 70 procent av det kött som produceras i Sverige kommer ifrån mjölkproduktionen, såsom födda tjurkalvar som föds upp och som kor som gjort sitt, finns inget finare kött än det från en mjölkko som är några år kommen. Det är det köttet restaurangerna nu vill ha. Dessutom har hon både gett mjölk och öppna landskap.

Ja vi ska äta mindre kött, men sen 1990 talet har vår köttkonsumtion gått upp med 40 procent, och det är enbart importkött som stått för den ökningen, vår inhemska produktion har minskat. Så dra ned på köttet och när ni väljer att äta kött, välj med omsorg. Det svenska står för otroliga mervärden. Vi använder lägst andel antibiotika av alla EU-länder, antibiotikaresistens är ett allvarligt problem men vi i Sverige sitter på ett unikt läge. Vi mjölkproducenter i Sverige är 44 procent klimatsmartare  än våra världsliga kollegor.

Ett levande jordbruk är bra för den biologiska mångfalden (foto privat)

Här i Sverige har vi fantastisk tillgång på det gröna guldet, dvs gräs, som korna omvandlar till kött o mjölk, vi har mycket god tillgång på vatten. Det är här vi ska producera vår mat.

Vi har ca 6-800 000 ha som står och växer igen, världen svälter och Sverige tar inte sitt ansvar.

Svensk mjölkproduktion har så mycket större betydelse för allt omkring oss än vad många förstår.

Detta säger jag inte bara för att jag ska få fortsätta med mina älskade arbetskamrater, även om jag blir synnerligen glad om jag kan det, men jag säger det för jag ser att vi håller på att förlora något som kommer ge mycket mycket stora konsekvenser på våra liv. Så min uppmaning till er alla är, ta kampen med kommunerna, ge er inte , låt er inte tystas, gå ihop o tryck på. Svensk mat ska inte vara särkost, det ska vara det självklara alternativet.

Anette Gustawson

gästskribent nmisGäst på besök på bloggen:

Anette Gustawson är ekologisk mjölkproducent i Billinge, Norrtälje. Hon brinner för  svensk livsmedelsproduktion och att svensk mat ska vara en självklarhet åt våra barn i skolan. Följ henne på  Twitter: @AGustawson, Instagram: ANETTEGUSTAWSON och Facebook: Billinge Gård. Anette är också en av administratörerna för Facebook-gruppen Svensk mat åt våra barn i skolan.

facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

facebooktwitterinstagrammailfacebooktwitterinstagrammail