Gluten bröd

En läkare avråder från att utesluta gluten 11


Uteslut inte gluten utan att gå till doktorn säger Ivarsson

Uteslut inte gluten utan att gå till doktorn säger Ivarsson

Idag rapporterar flera media om Anneli Ivarsson, överläkare och docent vid Umeå universitet, som går ut och varnar för att man inte ska utesluta gluten ur sin kost om man inte har en glutenintolerans.

Den huvudsakliga anledningen är att Ivarsson är ”emot den allt mer växande glutenfria modetrenden”. Dessutom uttrycker hon att man inte ska experimentera med en glutenfri kost på egen hand.

Ivarssons skäl till detta är att man då köper onödigt dyra ersättningsprodukter i glutenfria hyllan i matbutiken. Enligt hennes uppfattning vore det bättre för hälsan att satsa sina pengar på frukt, grönsaker och fisk för den stora majoriteten som väljer glutenfritt. Dessutom är det inte möjligt att ställa rätt diagnos vid en celiaki, glutenintolerans. För att kunna ställa diagnos måste man ha ätit och utsatt sin kropp för gluten under lång tid.

Anneli Ivarsson uppmanar att man ska gå till doktorn och inte själv lägga om kosten.

Det finns ingen anledning att utesluta gluten i kosten om man inte har celiaki. Man klarar inte ett livslångt glutenfritt liv utan stöd från sjukvården menar Ivarsson.

Anneli Ivarsson i intervju i Sveriges Radio:

Inslag om glutenfritt i TV4 Nyheter

 

Min reflektion:

Det är helt sant att det krävs en glutenbelastad kropp för att kunna fastställa en celiakidiagnos. Det är också helt sant att en stor andel av alla som upplever kraftig överkänslighet mot gluten inte får en bevisad diagnos trots glutenbelastning. Vid kontakt med läkare har det talats om att uppåt 50% av de som testas inte får utslag på prover trots uppenbara symtom på glutenintolerans och överkänslighet mot gluten. Det är ingen siffra jag fått fastställd statistiskt från en forskningsrapport utan en uppskattning från några olika representanter ur läkarkåren genom åren. Så ta den med en nypa salt, men den ger ändå en vink om att det inte är helt självklart att kunna få en diagnos genom blodprover. Det är också helt sant att det är hälsosamt att välja grönsaker och fisk och i viss mån frukt i lagom doser. Däremot är det galet uppförstorat att det skulle vara skadligt eller olämpligt att utesluta gluten ur kosten utan att kontakta läkare.

Det finns ingenting i gluten som är essentiellt så till vida att vi inte finner det i andra näringskällor istället. Det finns ingenting i gluten som gör att vi inte kan leva ett fullgott liv om vi inte tillför det till vår kropp. Det är heller inte skadligt för kroppen att utesluta gluten.

Om du i övrigt äter en bra varierad blandkost så får du i dig alla energigivande näringsämnen, alla proteiner du behöver (här brukar det vara lite svårare för vegetarianer att klara nivåerna), vitaminer och mineraler. Jag skulle nästan kunna sträcka mig så långt att med en självvald glutenfri kost kan du uppnå ett förbättrat näringsupptag då det finns ämnen i spannmål (våra vanliga glutenkällor) som påverkar mineralupptaget negativt. Det bidrar också till en lugnare  tarm och det är en av förklaringarna till varför många med irritabel tarm upplever en bättre hälsa med mindre magbesvär genom att på frivillig väg utesluta gluten. Detsamma vittnar många föräldrar och barn med NPF-diagnoser om att de mår bättre med en spannmålsfri kost (de gör även vissa andra förändringar för ännu bättre effekt).

Den alltmer växande trenden kan i sig hänga samman med en bättre upplevd hälsa utan att för den skull ha varit sjuk innan kostomläggning.

Allt fler som väljer glutenfritt väljer också andra källor än substituten i matbutikerna. De väljer fröer, nötmjöler och nötter, de väljer mjuka fibrer och tänker vidare utanför boxen, förbi de majsbaserade, sockerstinna och tillsatsrika glutenfria överprisade substituten som sjukvården hänvisar till. Och de äter ofta betydligt mer grönsaker, rotfrukter än många andra. Mer medvetna val totalt sett.

Om det finns forskning eller inte är väl inte helt avgörande i alla led. Jag är själv galet intresserad av att ta del av forskning och ser vikten av att den finns och behövs inom många områden, inom nutrition självklart, men vi måste tillåta oss att ta egna beslut och lita på våra kroppars egna upplevelser och inte bara förlita oss på läkare och forskares ord. Dessutom finns det läkare som tänker i vidare perspektiv och och ser fördelen med att barn väljer glutenfritt och som ger läkarintyg trots att de inte bevisar celiaki.

I sammanhanget är det också intressant att tänka på antalet dedikerade timmar i nutrition som en läkarstudent har under sin 5,5 år långa grundutbildning. Beroende av vilket universitet studenten väljer varierar det mellan 11 och 18 timmar. Jag som kostvetare i pågående utbildning på universitetet har överskridit de timmarna med råge redan.

Cecilia Blidö grundare Naturlig Mat i Skolan

Cecilia Blidö grundare Naturlig Mat i Skolan

Cecilia Blidö

kostrådgivare, föreläsare

 

 

Tillägg efter artikelns publicering, inslag från TV4 Nyheterna kl 19:00: ”Varnar för glutenfri kost” – intervju med Anneli Ivarsson

Källor

Därför är det fel att utesluta gluten TV4  2015-02 23  http://www.tv4.se/nyheterna/klipp/d%C3%A4rf%C3%B6r-%C3%A4r-det-fel-att-undvika-gluten-3068595

Varnar för glutenfri kost TV4 2015-02-23 http://www.tv4.se/nyheterna/klipp/varnar-f%C3%B6r-glutenfri-kost-3069614 

Glutenfritt inget för friska människor Sveriges Radio 2015-02-23 http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2151&artikel=6100584

Läkare dömer ut modediet, SVD 2015-02-23 http://www.svd.se/nyheter/inrikes/lakare-domer-ut-modediet_4351159.svd

Läkare dömer ut trenddieten Dagens Industri 2015-02-23 http://www.di.se/artiklar/2015/2/23/lakare-domer-ut-trenddieten/

Experten kritiserar glutenfria trenden Expressen 2015-02-23 http://www.expressen.se/halsoliv/experten-kritiserar-glutenfria-trenden/

Naturlig Mat i Skolan nyhetsbevakar ämnen kring kost och hälsa, främst med fokus på barn, unga, skolmat och barnfamiljer.Dela gärna
facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Följ mig
facebooktwitterinstagrammailfacebooktwitterinstagrammail

Cecilia

Om Cecilia

Cecilia Blidö är initiativtagare till Naturlig Mat i Skolan, uppskattad föreläsare, kostvetare och kostrådgivare. Cecilia driver friskvårdsföretag sedan många år och fördjupar sig i ytterligare studier i kostvetenskap vid Göteborgs Universitet.


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

11 tankar om “En läkare avråder från att utesluta gluten

 • Birgitta Höglunds mat

  Mycket bra skrivet, Cecilia <3
  Delat ditt inlägg på många platser så jag hoppas många läser de viktiga rader du skrivit.

  Hade missat hela den här debatten idag då jag varit utan dator. Länkade till ett glutenfritt brödinlägg när jag kom hem nu ikväll på Facebook och när jag gick in på Celiakiförbundets sida och la in det där, då hittade jag en hel del artiklar och TV-inslag från dagen.

  https://www.facebook.com/celiakiforbundet?fref=ts

  Förstår inte hur de kan sitta i TV och säga att det är farligt att sluta med gluten…
  Jag har varit glutenfri i 5½ år och är så otroligt mycket bättre i min mage och värk.

  Testades för glutenintolerans men det var negativt, läkaren sa då att med tanke på mina livslånga symptom så var diagnosen klar ändå, jag kunde bara inte få den på papper.

  Jag undrade varför jag skulle behöva ha läkarintyg för det och svaret var att jag då kunde få billigare glutenfria produkter på apoteket.

  Dem vill jag ändå inte ha, blev mitt svar :)

  Min mamma som nu är 85 har haft problem med sin mage i nästan hela sitt liv. Hon slutade helt med gluten för 2 år sen och är idag så mycket bättre. Hennes läkare vill inte testa om hon var glutenintolerant, för så gamla människor kunde inte bli det enligt honom…

  • Cecilia
   Cecilia Inläggsförfattare

   Tack Birgitta för uppmuntrande ord och stöd med att sprida ordet vidare. Spännande att du delar med dig av dina erfarenheter av glutenfri kost. Det är intressant och också lite oroväckande att yrkespersoner med stort ansvar i samhället kan gå ut och varna för glutenfri kost. Det oroväckande som jag ser är att det skapar oro och ökar på okunskapen kring kostens påverkan på kroppen. Gluten är inte essentiellt, dvs livsnödvändigt för oss.

 • Margareta Rosnäs

  Det är väl ingen som bryr sig om vår HÄLSA förutom vi själva. Nyheterna handlar om jordbrukspolitik och -ekonomi.
  Vad skall hända med våra bönder? Ingen köttproduktion och ingen odling av sädesslag – vad skall de leva av?
  Tänk om man satsade på kossor som får beta gräs istället så vi får lite hälsosam kost att äta!

  • Cecilia
   Cecilia Inläggsförfattare

   Tack för din kommentar Margareta. Jag håller med dig, tänk om alla kossor och andra djur kunde få leva så arteget som möjligt. Tänk om alla mjölkkor och köttdjur kunde få gå på ängen och beta gräs och öka på den mångfalden i vår natur istället för att matas med soja och majs och annat kraftfoder som de inte är skapta för att äta. Som tur är har vi lite makt vi konsumenter också – vi kan alltid stödja de som driver den typen av lantbruk.

 • kent lundin

  Hur fan kan man skriva att vegeterianer har problem med vitaminer, mineraler, proteiner, då till mestadels en vegetarisk kost innehåller just dess saker,.läs på lite ang aminosyror i just grönsaker,bönor mm alla vitamintillskott mm kommer från just grönsaker och frukt som just vegeterianer äter mycket av,.alla kan få brist på dessa saker beroende på hur man äter , inte pga av att man just är vegeterian , större delen av Asien är ex vegeterianer, och dom har ju frodats rätt bra i världen ,jämte mot lilla Sverige ,

  • Cecilia
   Cecilia Inläggsförfattare

   Kent, till att börja med vill jag poängtera att den här sidan är strikt när det gäller god etikett och uppskattar ett trevligare ordval än svordomar. Det språkbruket är inte tillåtet här.

   För det andra så är det aminosyrorna, alltså proteinkällorna som strikta vegetarianer och veganer kan ha svårt att komma upp i rätt mängder. Detta är främst beroende av att vegetabiliska proteinkällor som baljväxter, spannmål (gluten) inte är fullvärdiga, utan endast ger delar av aminosyrorna. Det är endast soja som anses vara fullvärdigt protein, men att äta endast soja skapar andra obalanser (lektiner, fytoöstrogener mm) och på sikt brister av vissa aminosyror där de inte är lika fulltaliga som animaliska proteinkällor. Rent näringsfysiologiskt finns inga uppenbara nackdelar med lakto- eller lakto-ovo-vegetarisk kost. Däremot strikt vegetarisk kost kan resultera i lågt intag av vissa mineralämnen som zink, selen och kalcium, samt vitamin B12 och vitamin D. Det kräver därför en hög kunskap och medvetenhet i kostens sammansättning för att skapa en strikt vegetarisk (vegan) kost som täcker alla näringsbehov.

 • Affe Gustafsson

  När det sker sådana här mediala utspel om kost från ”läkare”, ”forskare” eller andra ”experter” bör det blinka kraftiga varningslampor. Det viktigaste här är att granska källans verkliga bakgrund och egentliga syfte med utspelet…
  Det är ju rätt ljusblått att vikande försäljning av glutenstinna brödprodukter hotar livsmedelsindustrins vinstintressen…
  Ett o ett e två
  Två o två e fyra
  Hmm…

  • Cecilia
   Cecilia Inläggsförfattare

   Ja Affe, det är inte utan än att man stilla funderar på om Brödinstitutet, Lantmännen, Kungsörnen eller några andra med starka ekonomiska och politiska intressen i dessa frågor har ett finger med i spelet. Det finns självfallet inte uttalat men fundera har man ju alltid rätt att göra. Som en parallell kommer jag osökt att tänka på att det var så Mjölken blev vår naturliga sportdryck en gång i tiden. Under 1920-1930-talet framhävdes mjölken som ett sätt att råda bot på undernäringen hos det svenska folket och föreningen Mjölpropaganda bildades och mjölkbarer växte upp runt om i landet för att öka mjölkkonsumtionen. Det lyckades, vi kan knappt leva utan mjölk idag i Sverige. Spannmålen har väl likvärdig status.

 • Karin Mattsson Johansson

  ja, jag behöver då ingen diagnos för att veta att jag mår bättre med naturligt glutenfritt. Det märker jag själv, precis som att sova för lite gör mig tröttare nästa dag

 • Oscar Räntfors

  Läst många instruktioner om hur man ställer diagnosen celiaki. Läkare följer strikt dessa rekommendationer som till slut inte ens följer forskningen då de blivit allmänt vedertagna. Enligt deras direktiv skall först ett prov på antikroppar göras. Visar de en 10 gångers förhöjning skall man ta ett genprov som ska visa om man har förutsättningar att få celiaki plus ett antikroppsprov till. Visar antikroppsprovet nu negativt ska biopsi göras. Logiken svackar, och det är uppenbart att antikroppsproverna är rena lotteriet. Har ställd diagnos glutenintolerans efter att många år efter mitt första negativa prov fått tjata mig till biopsi. Läkare VILL inte tänka i banor utanför direktiven, de läkare som gör det går och blir forskare istället. Inte ens med uppenbara näringsbrister vill dom undersöka tarmen. Som om inte näring har med kroppens funktion att göra alls, dom vill heller inte se samband mellan symptom. Dom flesta gör det lätt för sig och ställer en hittepådiagnos som IBS och rekommenderar lite motion… Fruktansvärt besviken på läkarkåren