Anna Hallén (Energibarn), Ingela Nannström (Kostchef Knivsta), Cecilia Blidö (Naturlig Mat i Skolan)

Rapport från Möte med Livsmedelsverket 12


Gårdagen inleddes med tidigt morgonflyg till Arlanda för att ta sig till Uppsala.

Anna Hallén (Energibarn), Ingela Nannström (Kostchef Knivsta), Cecilia Blidö (Naturlig Mat i Skolan)

Anna Hallén (Energibarn), Ingela Nannström (Kostchef Knivsta), Cecilia Blidö (Naturlig Mat i Skolan)

Samarbetsprojekt skapas

Första bokade mötet var med inspirerande Ingela Nannström, kostchef i Knivsta Kommun. Hon har i flera år arbetat aktivt med att skapa förutsättningar för att minska sockret i skolmåltiderna, tillgodose behovet av naturliga fetter och servera hemlagad mat baserad på rena bra råvaror innehållande minimalt med kemikalier och tillsatser.

Tillsammans med min kostrådgivarkollega Anna Hallén (som bland annat arbetar med Energibarn) har vi tre gemensamt satt formerna kring  ett samarbetsprojekt i syfte att förebygga ohälsa genom naturlig mat. Det kommer kunna ge en positiv effekt på skolmaten i landet så vi får ännu fler pigga och friska barn. I projektet kommer även inkluderas fokusområden kring barn och kost som exempelvis omfattar koncentrationssvårigheter, hyperaktivitet, diabetes, övervikt och livsstilsrelaterade faktorer som påverkar hälsan.

 

Näringsberäkning av lågkolhydratkost

Vidare till Livsmedelsverket och möte med nutritionisterna Anna-Karin Quetel, Åsa Brugård Konde och Karin Lilja. Det var dags för uppföljning efter höstens inledande dialog kring de gällande kostråden, naturlig kost, skolmat, syn på tallriksmodellen versus lågkolhydratkost och naturliga fetter. Livsmedelsverket har i flera år fört en linje och varnat hårt för risker kring lågkolhydratkost, mättade fettkällor som smör.

Målet med dialogen är att ge en mer nyanserad bild av lågkolhydratkost, att Livsmedelsverket ska kunna framföra en mer tillåtande approach kring den alltmer växande lågkolhydratskosten och sluta varna för det som visat sig bidra till att många människor upplever en starkt förbättrad hälsa idag. Syftet är också att bidra med nyanserad kunskap kring vad kostvalet innebär i praktiken och dämpa rädslor kring alternativa livsstilsval som dessa där individuella kostanpassningar är i fokus. Att visa att tallriksmodellen inte är den enda lösningen på att äta näringsmässigt bra.

Livsmedelsverket har näringsberäknat på en veckomeny med verklighetsanpassad lågkolhydratkost baserat på recept från Anna Halléns böcker. Näringsberäkningen analyserar alla näringsämnen, vitaminer, mineraler och så vidare i detalj.

Åsa Brugård Konde sammanfattade näringsberäkningen av lågkolhydratkost med en positiv förvåning och konstaterade att allt var bra. Mycket bättre än hon förväntat sig.

Järnvärdet var något lågt men inget alarmerande då många som äter tallriksmodellen ligger lågt där också. Andra näringsvärden var avsevärt bättre än tallriksmodellen, som selen exempelvis eftersom lågkolhydratskost ofta innebär bra med mineraler genom blandade nötter. Sammansättningen i veckomenyn var över lag bra, möjligen lite högt när det gäller andelen charkprodukter varför Livsmedelsverkets nutritionister då rekommenderade att man lätt kan byta ut korv mot nötkött från gräsbetesdjur istället. Det påverkar dessutom järnvärdet positivt.

Mer väntat var också att lågkolhydratkost innebär högre andel fett än vad tallriksmodellen ger utrymme för men vid närmare analys var det lite svårare att direkt se hur justering skulle kunna göras för att inte hamna snett på andra näringsämnen. Här behöver livsmedelsverkets nutritionister fundera några varv till. Här diskuterade vi även mycket forskningen kring fettkvalitet, kolesterol och om det verkligen är korrekt att varna för mättat fett.

”Nutrition är ett ungt forskningsområde och här behöver vi ha respekt för att vi antagligen inte vet allt ännu” konstaterade Anna-Karin Quetel.

Sammanfattningsvis upplevde Livsmedelsverkets nutritionister att de fick nya insikter, en bättre syn kring lågkolhydratkost och att det är värdefullt att föra en dialog kring att alla människor inte är stöpta i samma form, att alla inte är skapta för att äta en och samma tallrik. Syftet med näringsberäkningen och dialogen är att kunna presentera en bättre bild av lågkolhydratkost i den officiella informationen på myndighetens hemsida längre fram under året.

 

Skolmåltider och naturlig mat

Efter besöket på Livsmedelsverkets huvudkontor åkte vi till Stockholm för avslutande möte med Anna-Karin Quetel och Eva Sundberg, projektledare för måltider i vård, skola och omsorg.

Vi samtalade kring vikten av mat lagad från grunden, valmöjligheter och förenklad hantering kring specialkost och förstås om matfettsfrågan margarin och smör. Vi var överens i många frågor som att helhetssyn är viktigt, att det tar tid att utveckla skolmaten i hela landet, att resurserna många gånger är små och att kunskaper i skolköken skiljer sig åt. Men samtidigt visade det sig vara mer snävt i dialogen vad gäller att uppnå förändring och se saker i ett nya perspektiv.

Angående mer valfrihet kring specialkost var Eva Sundberg tveksam då hon har uppfattningen att det rimligen skulle medföra mer kostnader för skolor om fler vill ha specialkost, tex glutenfritt.

Jag håller inte med eftersom det finns skolor/kommuner idag som arbetar med att anpassa huvudmåltiderna för att minska antalet specialkoster. Exempelvis att skapa huvudmåltider utan gluten och laktos för att många fler ska kunna äta dessa. Det underlättar i köket och kapar kostnader vid inköp. Många vill av olika skäl äta naturligt glutenfri kost utan att ha en uttalad allergi och många med NPF-diagnoser får fina effekter av glutenfri kost. De har ingen allergi, men blir friskare utan gluten. Detta tas inte hänsyn till idag vilket är ett bekymmer för många familjer. Här finns mer att arbeta vidare med.

Angående frågan om fettet på smörgåsen så upplever Livsmedelsverket att det blivit en storm i ett vattenglas i media kring detta och att det fokuseras för mycket kring denna detalj i skolmaten.

De tillstod att de kanske måste förbättra sin kommunikation till kommuner och bli tydligare i sina råd.

Livsmedelsverket menar att de aldrig sagt att man inte får använda smör i skolköket.

Det är inte förbud mot smör, trots att detta ofta kommuniceras ut från kostchefer och måltidsansvariga runt om i landet.

Mötet hade en positiv dialog och som helhet gavs det några små öppningar till fortsatt utvecklande dialog och samverkan för barnens bästa. Livsmedelsverket konstaterade att vi behövs och gör stor nytta i skolmats och kostdebatten genom att ifrågasätta, lyfta viktiga frågor och föra arbetet framåt.

Anna Hallén uttryckte sin önskan om att få se Naturlig Mat i Skolan som en naturlig del och inslag i Livsmedelsverkets presentation av skolmaterial på andra webbplatser som de samverkar med. Dessa brukar presenteras i samband med seminarier och på deras hemsida. Eftersom andra initiativ lyfts fram där med ekonomisk bidning till livsmedelsindustrin (läs LRF) bland annat anser hon att det borde vara lämpligt med ett ideellt och privat initiativ utan koppling till industrin i den sammanställningen också. Hur det blir med den saken får framtiden utvisa.

Att arbeta för förbättrad skolmat är en strävan i uppförsbacke. Det tar tid och är en långsam process. Att ha öppnat för en gemensam dialog är värdefullt för alla parter och utbytet gav tankar åt båda håll.

Min dröm är att skapa möjligheter till valfrihet för barnen, mer resurser och lyfta frågan kring skolmaten i ett vidare perspektiv än det idag görs av de som redan är etablerade och lätt hamnar i ”gamla hjulspår”. Att åtminstone ge frihet att välja smör eller margarin är viktigt av ren princip och ingen omöjlighet om man lyssnar på resonemanget som även Livsmedelsverket för. Här måste kommunerna öppna upp och bli mer tillåtande i sin bedömning och tolkning av kostrekommendationerna.

Vi var överens om vikten av att lyfta de goda exemplen och jag nämnde min glädje över att det är just de fantastiska skolköken där man kärnar sitt eget smör och erbjuder mer valfrihet och nytänkande som vunnit uppmärksamhet och prestigefyllda priser i högaktuella Arla Guldko och White Guide Junior. Det är det som vinner i längden och de som verkar i samma anda som Naturlig Mat i Skolan eftersträvar.

Det var en bra dialog som mynnade ut i tankar om att Naturlig Mat i Skolan ska få vara en del i framtiden. Nu är det bara att se till att det verkligen blir så. Att det inte blir ”bara en tummetott”.

 

Det blev sista flyget hem.
Trött efter en lång dag av möten. Möten för framtiden. Och med en dröm om pigga och friska barn.

 

Cecilia Blidö
kostrådgivare, grundare Naturlig Mat i Skolan

 Dela gärna
facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Följ mig
facebooktwitterinstagrammailfacebooktwitterinstagrammail

Cecilia

Om Cecilia

Cecilia Blidö är initiativtagare till Naturlig Mat i Skolan, uppskattad föreläsare, kostvetare och kostrådgivare. Cecilia driver friskvårdsföretag sedan många år och fördjupar sig i ytterligare studier i kostvetenskap vid Göteborgs Universitet.


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

12 tankar om “Rapport från Möte med Livsmedelsverket

  • Cecilia
   Cecilia Inläggsförfattare

   Stort varmt tack Majoren för dina värmande ord!
   Vi har öppnat dörren visar respekt och ödmjukhet för varandra från båda håll i dialogen vi för vilket är otroligt positivt och glädjande. Vi är överens om att vi inte är överens om allt men vi samtalar mycket kring både det och allt det vi faktiskt är ense om. Det känns att det finns ett intresse och en nyfikenhet att lära mer och visa förståelse.

 • Michael Svanöe

  Grymt kul att höra Cecilia! Hoppas verkligen att Naturlig Mat i Skolan blir en stor kraft framöver! Med vänlig hälsning, Micke

  • Cecilia
   Cecilia Inläggsförfattare

   Stort varmt tack Micke för värmande och uppmuntrande ord! Så glad jag blir.

   Ja tänk vilken grej det skulle vara om Naturlig Mat i Skolan kunde bli en stor kraft framöver – det är ju en dröm för mig personligen som driver projektet. Vi är många som vill få mer naturlig mat i skolan, mer valfrihet och tillåtande skolmat (och i alla offentliga måltider) så det vore en fantastisk utveckling för att få ännu bättre förutsättningar för fler pigga och friska barn. Vi får se vad framtiden har att utvisa. :-)

  • Cecilia
   Cecilia Inläggsförfattare

   Varmt tack för dina uppmuntrande ord Magnus! Det är just ord som dessa som ger energi att fortsätta arbetet för barnens hälsa. Tack.

 • Tommy Weinberg

  Ni har hittat ett vinnande concept! Dialogen ni för med Livsmedelsverket har förmodligen åstadkommit mer än alla arga och frustrerade inlägg och kommentarer kring ”ouppdaterade kunskaper” hos dess medarbetare. Era framgångar hittills visar att dialog och respekt vinner i längden. Man kan inte först idiotförklara folk och sedan förvänta sig att de ska lyssna på vad man har att säga. Fortsätt så!

 • Affe

  Stort tack för ert beundransvärda engagemang. Gillar skarpt att fokusera på dialog för att öppna upp för reflektion och insikt. Gillar uttrycket Tillåtande måltider, att påvisa de goda exemplen. Keep on :-)